Grootse UItvoering Ode to joy!

Dankzij de bijdrage van ruim 400 bezorgde amateurkunst musici veranderde het stadhuisplein op woensdagavond 3 juli in een podium voor het grootste Utrechtse gelegenheidsgezelschap in onze gemeente.  Met elkaar en ondersteund door de gastsprekers hebben we laten horen waar we goed in zijn en waar we voor strijden! Deze musici van ruim 117 verschillende lokale koren en orkesten zijn voor behoud van de basissubsidie amateurkunst. Namens de initiatiefgroep een heel groot applaus voor jouw bijdrage!

Op woensdag 10 juli is de brief samen met 3445, tot entreetickets omgevormde, handtekeningen van elke petitie ondertekenaar persoonlijk aan Cultuurwethouder Eva Oosters overhandigd. Ook hebben we contact gehad met alle partijen om bij de raadvergadering van 11 juli ons geluid en zorg nogmaals te laten horen.

De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdagavond 11 juli met grote meerderheid gekozen voor de Utrechtse Amateurkunst. De Basissubsidie blijft behouden.

Dit vieren we mét jullie! 

Utrechtse Koren petitieoverhandiging. © Eric Kampherbeek
Utrechtse Koren petitieoverhandiging. © Eric Kampherbeek

 

Onze actie is een succes geworden, mede dankzij jullie:  

  1. ondertekening van de petitie die wij op 19 juni startten, 
  2. en/of handtekening onder onze brief aan de gemeenteraad d.d. 24 juni,
  3. en/of muzikale bijdrage aan de druk bezochte Muziekdemonstratie op 3 juli op het Stadhuisplein.


Lees meer over wat er bereikt is.

teken de Petitie

Ben je een koorzanger? Orkestspeler? Dirigent of artistiek leider? Ben je iemand die graag kooroptredens bezoekt? Ben je een andere amateurkunstenaar of draag je amateurkunst en muziek in onze gemeente gewoon een warm hart toe?
Geef jouw steun en onderteken deze officiële petitie en laat daarmee ook jouw stem horen bij de Gemeenteraadsvergadering van 11 juli 2024 waar de voorjaarsnota van de Gemeente Utrecht vastgesteld gaat worden en waar wordt besloten over de Basissubsidie Amateurkunst.
vóór 10 juli

Terugblik Muziekdemonstratie 3 juli

Op 3 juli 2024 zongen en speelden ruim 400 musici uit ruim 100 Utrechtse koren en 17 Utrechtse orkesten op het Stadhuisplein in Utrecht voor het behoud van de Basissubsidie Amateurkunst. Dit is nog niet eerder vertoond in de geschiedenis van Utrecht!

Onder leiding van dirigent Fokko Oldenhuis zongen en speelden zij ‘Ode an die Freude’ van Beethoven in een bewerking van Stijn Janssens van het USKO.

Verder hielden enkele sprekers krachtige pleidooien voor het behoud van de Basissubsidie Amateurkunst:

  • Ingeborg Hornsveld, woordvoerder Cultuur van GroenLinks, beloofde dat haar partij zich sterk zal maken voor het behoud van de subsidieregeling.
  • Ruut te Velthuis, voorzitter van de DirigentenWerkplaats Utrecht, benadrukte het belang van de subsidie voor een eerlijke betaling van dirigenten.
    Vervolgens leidde hij alle musici in de canon ‘Wij willen zingen’.
  • Olaf van der Aart, voorzitter van het KOSMU, maakte het grote belang van de Utrechtse studenten muziekgezelschappen voor de (inter)nationale uitstraling van Utrecht duidelijk. Zonder subsidie wordt de toegang voor studenten bovendien sterk beperkt, wat hun ontwikkeling in de weg staat.
  • Froukelien IJntema sprak namens de Initiatiefgroep Utrechtse Koren. Zij schetste de waarde en betekenis van Utrechtse amateurkoren en -orkesten en wat de consequenties zijn van afschaffen van de Basissubsidie voor de stad. Beluister hier wat ze zei.

Laat van je horen!

Ook jij kan onderdeel zijn van de muziekdemonstratie op woensdagavond 3 juli om 19.00 uur achter het Stadhuis van Utrecht (Korte Minrebroerderstraat).

Bespeel je een instrument of wil je meezingen? Dat kan! Wil je samen met muziek demonsteren wat amateur-kunstenaars uit de Gemeente Utrecht doen voor elkaar en voor onze stad? 

Doe dan mee met deze speciaal voor deze avond gearrangeerde versie van Beethovens 9e symfonie – Ode to Joy! o.l.v. dirigent Fokko Oldenhuis. Laat je muzikale plezier van het plein spatten!

Kies de partituur die bij je instrument/ zangstem past en begin met oefenen. En als muziekfan ben je natuurlijk van harte uitgenodigd om naar deze demonstratie te komen luisteren. 

Doe je mee? Start met oefenen

Tot woensdag 3 juli!

PROGRAMMA

3 juli 2024, 19.00 – 19.30 uur 

Openingswoord door Froukelien IJntema
namens initiatiefgroep Behoud Basissubsidie Amateurkunst

Ruut te Velthuis spreekt
namens De Dirigentenwerkplaats Utrecht

Muzikaal intermezzo
door het koor o.l.v. Ruut te Velthuis

Ingebord Hornsveld
Woordvoerder Cultuur van GroenLinks

‘Ode to Joy’ van Beethoven in een bewerking van Stijn Janssens

door koor en orkest o.l.v. Fokko Oldenhuis

Over sprekers en dirigenten                          

Fokko Oldenhuis is dirigent van de Utrechtse Studenten Cantorij, Kamerkoor Next, Koor Neon en het Slotkoor. Aan het Conservatorium van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht is hij docent en cursusleider aan de Applicatieopleiding Koordirectie en de Kurt Thomas Cursus. Verder is hij artistiek adviseur bij de Stichting Culturele Evenementen van de Nicolaïkerk in Utrecht.

Ruut te Velthuis zingt tenor bij koor Leeuwenhart, is dirigent van Popkoor Prestige Utrecht met 180 zangers, ⁠was hoofd muziek bij het Utrechts Centrum voor de Kunsten en is nu manager Kunstencentrum bij KunstenHuis Idea in Zeist / De Bilt / Soest / Bunnik. Ook is hij ⁠voorzitter van Koornetwerk Nederland, en ⁠voorzitter van de DirigentenWerkplaats Utrecht.

Ingeborg Hornsveld is woordvoerder Cultuur voor GroenLinks Utrecht. Ze werkte tot voor kort als projectleider bij het Volksbuurtmuseum. Verder is zij deel van een muziekduo, Kees en Ingeborg. Ze schrijven eigen liedjes en treden regelmatig op in en buiten Utrecht. Ook werkte ze jarenlang als regisseur bij toneelgroep STUT met mensen uit de Utrechtse Volkswijken.

Froukelien IJntema is koordirigent, lid van Wereldvrouwenkoor Bianca C., auteur van het Herstel- en Toekomstplan voor de Nederlandse koorsector en producent van de podcastserie ‘Eén en al koor’ in opdracht van Koornetwerk Nederland, en tot voor kort Coördinator Herstelprogramma Amateurkunst Provincie en Gemeente Utrecht in opdracht van ZIMIHC.

Het koor bestaat uit 360 zangers en zangeressen uit ruim 100 verschillende Utrechtse amateurkoren.

Het orkest bestaat uit 43 instrumentalisten uit 17 Utrechtse amateurorkesten.

De meeste van deze koren en orkesten zijn tevens ondertekenaars onze brief aan de gemeenteraad.

.

wanneer: woensdag 3 juli om 19:00 uur

Dagen
Uren
Minuten
Zorg dat je de muziekdemonstratie niet mist! Kom naar het Stadhuisplein op 3 juli om 19.00 uur.

waar: Stadhuisplein achter het stadhuis

F.A.Q.

Namens enkele overkoelende locale en landelijke organisaties, die zich inzetten voor Amateurkunst in Utrecht, heeft Zimihc op 10 juni deze brief naar alle gemeenteraadsleden gestuurd.

Dit verzoek om de basissubsidie amateurkunst in de begroting van de voorjaarnota te houden is ondertekend door Appie Alferink, Directeur bestuurder ZIMIHC, Ruut te Veldhuis, voorzitter Koornetwerk Nederland (KNN), Leanne Heuwekemeijer, voorzitter Stichting Visie Amateur Theater (VAT) en Erik Kobes, Waarnemend Voorzitter Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO).

Hiervoor heeft Zimihc vele koren en en andere amateurkunstgroepen benadert om hun argumenten te onderbouwen. Het resultaat is terug te lezen in deze analyse.

Dat zorgde in eerste instantie dat koren individueel in actie kwamen doorzelf brieven te schrijven aan de Gemeenteraad Utrecht. Ook zijn twee koorbestuurders, Edo Brommet en Marianne Wouters, begonnen om andere koren aan te schrijven om te inventariseren wat wij als koren kunnen gaan doen.

Tijdens de Utrecht Zingt Koorbestuurdersborrel van 5 juni jongstleden is een kerngroep ontstaan om gezamenlijk onze stem te laten horen voor de koren en orkesten uit Utrecht. 

Wat begon met een mail van koorbestuurders Edo Brommet en Marianne Wouters, groeide tijdens de Utrecht Zingt Koorbestuurdersborrel van 5 juni j.l. uit tot een kerngroep met: 

 

Deze infinitiefgroep van Utrechtse Koren kwam op 10 juni 2024 bij elkaar en stelde deze brief op. Om een breed draagvlak aan te tonen, wordt de brief ondertekend door zo veel mogelijk koren en orkesten, die getroffen worden door deze mogelijke bezuiniging. Op 24 juni 2024 is de ondertekende brief naar de gemeenteraad, de wethouder Cultuur en de woordvoerders cultuur van de elf politieke partijen gestuurd. We benaderen de woordvoerders cultuur ook voor een persoonlijk gesprek.

Vul daarom als koor/orkest de (korte) vragenlijst in zodat we nog meer argumenten hebben voor een goede dialoog.

Op 19 juni startten wij een online petitie zodat ook de individuele zangers, orkestleden, dirigenten, pianisten en anderen hun steun kunnen geven en hun stem ook mee te laten tellen. We hebben ook een heuse zang demonstratie in petto en wellicht meer.

Op 11 juli 2024 heeft de gemeenteraad gekozen voor het behoud van de basissubsidie voor Amateurkunsten in Utrecht.

Hiermee is onze doelstelling bereikt en ziet het ernaar uit dat tot 2029 deze subsidie hetzelfde blijft zoals het was. De cultuurwethouder heeft per mail iedereen hierover geïnformeerd en Utrechtse koren en orkesten en amateurkunstverenigingen kunnen voor 1 oktober 2024 wederom subsidie aanvragen voor 2025 via het online loket dat eind augustus weer is open gesteld.

Op 7 november organiseert Utrecht Zingt weer een koorbestuurdersborrel waar de initiatief groep graag haar toekomstvisie deelt en reflecteert over de afgelopen periode.

 

  1. Koor-, en orkestbesturen kunnen de brief mede ondertekenen. Doe dit vóór zondag avond 23 juni om 18:00 uur en wordt ook vermeld op de lijst van ondertekenaars. Deze bijlage wordt maandagochtend verstuurd. Na het verstrijken van deze datum kun je als koor/orkest de petitie nog steeds steunen. We vermelden je alleen hier op de site en vanzelfsprekend niet meer in de brief.
  2. Individuele koorleden, orkestleden en anderen die van muziek houden kunnen ons  steunen via deze petitieDoe dit vóór woensdag 10 juli 12.00 uur als je wilt dat jouw naam vermeldt wordt op de geprinte versie dat we gaan overhandigen samen met de brief aan cultuurwethouder Eva Oosters.
  3. Utrechtse amateurmusici geven een muziekdemonstratie op 3 juli om 19:00 uur achter het Stadhuis van Utrecht en jij kan daar bij zijn/deel van uitmaken! 

 

Laat (andere) koren, orkesten en je koor-, en orkestleden weten van deze samenwerking en geplande acties.

Deel deze site of de petitielink (https://amateurkunstutrecht.petities.nl) en/of berichten die je van ons ontvangt.

Zie bericht hierboven en op de website staat ook informatie over het aantal muzikant dat deelneemt aan de muziekdemonstratie. Vragen of behoefte aan contact? Mail ons via info@utrechtsekoren.nl dan nemen we spoedig contact met je op.